![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJXDipn3kAgrdcCVb_s-URT04xklDLKEUTTLJrV43uksO82dtNlKZ6a4vCrCFg3YtstHJ20bcr3AeSEgXcdl5FLWxmoDpJ7Yqf5rfWYeiZSvhA3MfDoCRE9KDvrGd7QDDFx_DW1plAK4k/s320/ujisde.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZl2J4IjLseUpNGYUT0CaZpkwEw7Wwd726vIOr7GMfDNCONVTVAeEveG0ecYEF0TH7XCa2T-DgRSao7QQ2Sutrzb2BWJu76gWLAnEPNc4MBpTF_sNDdT3Ackd7LPXRq6fjTCsXvOH0MNc/s320/gfadsre.jpg)
Pasul 1: Opreşte Flash-ul (Blitz-ul)
Hai să începem cu lucrurile simple şi să înaintăm către cele grele. Cu toţii am făcut poze folosind flash-ul în situaţii în care lumina era slabă, fiind apoi dezamăgiţi de modul în care se distruge complet o imagine ce reflectă un ambient plăcut. Dacă vrei să surprinzi scânteierea caldă a lumânării e esenţial atunci să opreşti flash-ul. Există totuşi şi o excepţie, vei vedea la punctul 15 la ce mă refer.
Pasul 2: Foloseşte un trepied
Repet ce am afirmat mai sus – făcând o poză la lumina lumânării, automat vei avea parte de o lumină slabă, ceea ce înseamnă că shutter speed-ul va fi mai slab, astfel mărindu-se şansele ca pozele tale să fie afectate de tremuratul mâinii. Asigură-te că aparatul digital e cât mai fix şi stabil în timpul fotografierii prin folosirea unui trepied şi a unui shutter release îndepărtat pentru a exclude posibilitatea unor vibraţii care să-l atingă.
Pasul 3: Lumânări în plus
În aceste condiţii, cea mai mare provocare constă în lipsa luminii. Folosirea mai multor lumânări duce la o luminozitate mai bună, evident, ceea ce îţi va oferi o mai mare flexibilitate când vine vorba de shutter speed, ISO şi setările funcţiei aperture.
Pasul 4: Împrăştie lumânările în toată încăperea
Dacă foloseşti o singură lumânare sau dacă aşezi mai multe una lângă cealaltă într-o singură poziţie, subiectul tău va apărea cu umbre puternice pe faţă. Poate chiar asta îţi doreşti, dar în majoritatea cazurilor vei vrea o lumină mai puternică care să îi însenineze chipul, iar acest lucru poate fi realizat foarte uşor prin împrăştierea lumânărilor. Totuşi, aş recomanda mai multe lumânări pe o parte decât pe cealaltă, dând astfel impresia că o zonă e mai luminată decât cealaltă; ai grijă însă ca cele două părţi să nu fie prea inegale, decât dacă îţi doreşti un efect foarte dramatic.
Pasul 5: Obiecte naturale care reflectă lumina
Am observat că dacă faci poze unui subiect care stă la o masă ce e acoperită cu o faţă de masă albă, pozele sunt mai bine expuse la lumină, deoarece materialul alb reflectă lumina pe faţa subiectului. La fel de bine poţi folosi şi pereţi albi sau tavane ( efectul e neînsemnat, dar în aceste condiţii orice mic ajutor e binevenit).
Pasul 6: Lentile puternice
Dacă faci poze cu un DSLR şi ai mai multe lentile, alege-le pe cele mai „rapide”, astfel vei putea să foloseşti o apertură mai mare lăsând să pătrundă mai multă lumină în cameră. Îţi recomand lentilele de 50 mm (f/1.8 or f/1.4) şi folosirea celei mai rapide setări posibile a aperturii, determinând în acest caz un shutter speed mai rapid şi un ISO mai mic. Nu uita: cu cât e mai mare apertura, cu atât mai mică va fi adâncimea câmpului vizual, iar tu va trebui să te concentrezi mai mult într- o astfel de situaţie.
Pasul 7: Zoom-uri şi Aperture ( Apertură)
Pentru aparatele de uz general, cand faci poze cu lentile care au zoom, apertura maximă se modifică prin intermediul lungimii distanţei focale. De exemplu: dacă faci poza folosind un zoom cât mai larg, vei avea o apertură mai mare, decât dacă ai fi făcut cu zoom in. În consecinţă, ar fi mai bine să te apropii de subiectul tău cu un unghi mai larg al distanţei de focalizare, în loc să foloseşti zoom-ul.
Pasul 8: Contextul şi decorurile
Îţi recomand să păstrezi genul acesta de fotografii cât mai simple şi cu un decor cât mai puţin aglomerat. Ar fi indicat să incluzi un pahar de vin şi câteva obiecte de uz casnic dacă vrei să faci o poză la masă,dar cu cât mai puţină recuzită care să distragă atenţia, cu atât mai bine
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu